Itt otthon vagy!

Gyulakeszi

Köszöntjük Gyulakeszi hivatalos honlapján!

 

Településről

          A 709 lelket számláló község a Balaton-felvidéken, Tapolcától alig 4 kilométerre, a Csobánc hegy nyugati lábánál fekszik. p1130357Ősrégi település, amelyen megtalálhatók minden kornak a nyomai. Első okleveles említése 1180-ban Kesző néven történt, 1522-től szerepel Gyulakeszi néven. 1678-től a herceg Esterházy család volt a település földesura. 1869-ben nagy tragédia érte a községet, tűzvész következtében az egész falu leégett templomával együtt. A település lassan épült fel a szörnyű tragédia után. A római katolikus templomot az Esterházy család építette újjá, mely ma a település műemlék jellegű épülete. Mögötte található Merencsics Tibor alkotása: Gyulaffy László bronz mellszobra. A "magyar Achilles", Csobánc vár védője innen őrzi a síkságból kiemelkedő szépséges bazalthegyet, a Csobáncot. Csúcsán még most is állnak büszke várának (amelyről 1255-ben tesznek először említést a korabeli feljegyzések) romjai. A felfelé vezető út mellett az elpusztult Csobáncszögi község templomának falai omladoznak. A XIII. sz. elejéről származó román kori épületet a környékbeli nép "Rossz-templomnak" nevezte el. 
p1080248A hegyről, a várból nagyon szép panoráma nyílik a Káli-, és Tapolcai-medencére, a Bakonyra, valamint a csillogó Balatonra. Botanikai értékei is jelentősek. A sárga virágú sziklai dercevirág előfordulása a környéken egyedüli, s itt van az egyetlen dunántúli lelőhelye a baglyos kőtörőfűnek. 
 
  A település fejlődésében meghatározó szerepet játszik Tapolca és a Balaton közelsége. A lakosság zöme a környező falvak és Tapolca város üzemeiben dolgozik, illetve több helybeli vállalkozó is biztosít munkalehetőséget az itt élőknek. A falusi turizmus is jelentős tért hódít, hisz egyre többen adnak ki szobát, apartmant a községbe látogatóknak. Sokan kiköltöztek a városból és egyre több kiránduló, pihenni vágyó keresi fel a községet, mely nyugalmat, vendégszeretetet biztosít az idelátogatóknak, akiket hagyományos rendezvényeinkre, a júniusi falunapra, a szeptemberi Mária búcsúra, valamint a szintén szeptemberben rendezendő szüreti felvonulásra is szeretettel várunk.

terkep
térkép

Terület : 967 ha,
Lakosok száma : 732 fő,
Lakások száma : 256.
GPS koordináták : 46.8693, 17.4795
EOV koordináták : 530472, 170650

feher vertikalis gyulakeszi